(1) Öğrencilerin sağlık sigorta ve prim işlemleri 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütülür.
(2) (Ek:RG-26/3/2017-30019) 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre kalfalık ve ustalık eğitimine devam eden öğrenciler ile işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası; mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında staja tabi tutulan, tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrenciler hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır. Bu fıkrada sayılanlar, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılırlar ve bunlardan bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar hakkında ayrıca genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır. Bu fıkra kapsamındaki öğrencilerin sigorta primleri asgari ücretin yüzde ellisi üzerinden, Bakanlık bütçesine konulan ödenekten karşılanır.
b) bendine göre kalfalık ve ustalık eğitimine devam eden öğrenciler ile işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası; mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında staja tabi tutulan, tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrenciler hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır. Bu fıkrada sayılanlar, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılırlar ve bunlardan bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar hakkında ayrıca genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır. Bu fıkra kapsamındaki öğrencilerin sigorta primleri asgari ücretin yüzde ellisi üzerinden, Bakanlık bütçesine konulan ödenekten karşılanır.
(3) (Ek:RG-26/3/2017-30019) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında ilk defa alan eğitimine veya tamamlayıcı eğitime başlayacak öğrenciler için e-sigorta yoluyla düzenlenen “Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi” alan eğitimi veya tamamlayıcı eğitime başlamadan önce Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilir.
(4) (Ek:RG-26/3/2017-30019) Daha önce alan eğitimi gören öğrencisi bulunmayan okullar/kurumlar ile yeni açılan okul/kurum müdürlüklerince Sosyal Güvenlik Kurumundan işyeri tescili yaptırılır ve işlemlerin elektronik ortamda takip edilebilmesi için internet şifresi alınır.
(5) (Ek:RG-26/3/2017-30019)Öğrencilerin sigorta primleri Sosyal Güvenlik Kurumunun internet adresinden elektronik ortamda her ay 5510 sayılı Kanunda belirtilen sürede Kuruma bildirilir ve ödenir.
(6) (Ek:RG-26/3/2017-30019) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında alan eğitimini, tamamlayıcı eğitimi ve işletmede mesleki eğitimini tamamlayan öğrencilerin bu çalışmasının sona erdiği tarihten itibaren on gün içinde “Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi” e-sigorta yoluyla düzenlenerek Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilir. Eğitimini henüz tamamlamamış ara sınıf öğrencileri için (Ek ibare:RG-12/7/2019-30829) ara tatil, yarıyıl tatili ile yaz tatili süresince “Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi” düzenlenmez. Bunlar için ilgili mevzuatına göre işlem yapılır.
(7) (Ek:RG-26/3/2017-30019) İş kazası ve meslek hastalıklarının Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimi 5510 sayılı Kanun ve Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatına göre yapılır.
Murat Eliçalışkan © 2021